Jenny Ström Hansson


arkitekt SAR/MSA och skribent


Jag är uppvuxen i sjöstaden Motala och har via Linköping och Göteborg landat i Bollebygd. Att mitt hjärta klappar lite extra för bebyggelse i den mindre skalan är kanske inte så konstigt.


Sommaren 1990 fick jag mitt första jobb i branschen som gymnasiepraktikant på Sonark Arkitektkontor. Jag gick 4-årig byggteknisk linje men drömde om att bygga modeller och skrynkla skisspapper som arkitekterna gjorde. Så blev det också. Och även om det mesta modellerandet sker i datorn idag är handskissen ett viktigt komplement.


Som arkitekt har jag jobbat med många typer av projekt, men mest bostäder i olika former. Det vardagliga mötet mellan människa och arkitektur fascinerar mig - omsorg om detaljer kan spela så stor roll i någons vardagsliv: ett fönster över diskbänken med utblick mot ett vackert träd, en bänk i lä precis där grannarnas vägar korsas. Ljusspel och materialkänsla.

I text tycker jag om att fånga ”här och nu” med alla sinnen. Så försöker jag även jobba som arkitekt: lyssna in och läsa plats, situation och notera detaljer att jobba vidare med både invändigt och utvändigt.


Trädgård, växter och gröna rum har blivit en livsnödvändig energikälla - att handklippa häckar är rena meditationen. Intresset ger gröna kunskaper som har jag med mig i projekten, insida och utsida hör ihop.


Mycket fritid spenderas också i idrottshallar som ideell handbollsledare i Bollebygds Sportklubb - så en klimatsmart idrottshall står förstås också på min projekt-bucketlist!