Klippan Rehab
Ombyggnad/inredning

Renovering

Kulturvård

Ombyggnad

Gym

Rehab


Ortho Center Rehab/ World Class Klippan, Göteborg (Dreem)

Klinik och gym i kulturfastighet (2017)

Orthocenter Rehab hade vuxit ur sina lokaler, när en gymnasieskola precis hade flyttat ut från det Det Gamla Mälteriet i Klippan. Deras tidigare lokaler på Arkivgatan hade Miriam ritat, så frågan om att rita om Mälteriet landade hos henne igen.


Som ansvarig arkitekt tog sig Miriam an ett koncept med Orthocenter på bottenvåningen och World Class Gym på plan 2. En intressant kombination, då Rehab har mest besökande dagtid och WordClass har sin peak på kvällen. Det ger ett effektivt samutnyttjande av gemensamma ytor och gör det lätt för de som tränar att besöka rehab och vice versa.


Att anpassa befintliga lokaler till en helt ny funktion är stimulerade men inte helt enkelt. Vad är typiskt för ett gym? Hur utformar man det i en gammal byggnad? 

Tankarna formades kring den traditionella gymnastiksalen med redskap.


Besökare idag möter en receptionsdisk i form av i en upp-och-nervänd plint. Specialbyggda ribbstolar används som rumsavskiljare (och som ribbstolar också förstås).


Snickeriernas mörkbruna nyans återfinns i olika inredningsdetaljer, fina mot det röda teglet i lokalerna. Vissa rum har särskilt stark karaktär:

i World Class yogarum strilar dagsljuset ner från mälteriets ”skorstenar”. Och bastun är en riktig bastu även ur ett finskt perspektiv.


Engagemang från alla involverade gjorde att gym och rehab idag tål att synas i sömmarna – ända ner på detaljnivå.