Formgivning

Eldkorgen Kuben (2022)

Formgivning

Trädgård

Samarbete

Produktdesign

Våren 2022 fick vi en förfrågan om samarbete med Widal Design i Getinge. De saknade en eldkorg i sitt sortiment och hade tre specifika funktionskrav på den nya produkten. Den skulle vara stabil, gå att transportera i platt paket och vara enkel att montera. Vi bjöd in design-ingenjören Karl Kröss till projektteamet och gick loss på uppgiften tillsammans.  


Skisserna landade snart i en eldkorg som är både strikt i sin form och inspirerad av naturen.  Genom att utgå från Widal Designs grundmönster Blad, fick korgen ett både stramt och organiskt uttryck, med en levande skuggverkan. Mönstret anpassades till korgens proportioner, där varje sida har en egen variant för att förstärka det organiska intrycket.

Eldkorgen är tillverkad i 4 millimeter laserskuren cortenstålsplåt, som med tiden får en naturligt rostfärgad yta om den utsätts för väder och vind. Till eldkorgen finns ett mönstrat lock som gör att den även kan användas som pall, piedestal eller för förvaring. Locket ger också ett annat skuggspel vid eldning.


Den stadiga eldkorgen ryms enligt Widal Designs önskemål i ett platt paket och monteras genom att delarna slås samman - inga skruvar eller lösa delar förekommer. 


Less is more. I alla fall i detta projekt.