Porter Pelle, Göteborg

Restaurang 

Restaurang

Koncept

Ombyggnad
Porter Pelle är en restaurang i Klippan i Göteborg med utsikt över hamninloppet och Älvsborgs-bron.  Miriam började detta projekt i liten skala med att skissa på en idé tillsammans med ägarna till Porter Pelles veranda.


Drömmen var en kombination av en italiensk restaurang med rödvitrutiga dukar och importerade viner, och ett portermuseum där det skulle serveras porter och mustiga grytor. Det skulle bli folkets restaurang, dit man skulle slinka in för att få god mat till en rimlig kostnad. Men hur kombinerar man det italienska vinet med den svenska portern? Rumsliga egenskaper bidrog till lösningen.


Lokalen har en nivåskillnad, där den övre delen har lägre takhöjd och är mörkare och den nedre delen öppnar upp sig mot havet och utsikten. Detta tog Miriam vara på i konceptet.

Den nedre delen av lokalen har fått bevara sitt ljus med vitt kakel och ljusa trätoner med inbyggda hyllor för olivoljor, pasta och röror och möbler i ljusbetsad ek.


Gränsen mellan nivåerna togs upp i en special-ritad serveringsdisk i vitt som övergår till en bardisk i mörkbetsat trä när man tar steget upp till den övre lokalen. Där råder känslan av mustig porter med mörka trätoner och möbler i mörkbetsad ek. I denna del ställer Porter Pelle ut ett urval av föremål ur sin samling från Carneige Portertiden.


Idag är Porter Pelle etablerat i Klippan med både porterprovningar, musiknderhållning och mat. Det italienska köket har fått ge vika, men lokalen består.