Jenny Ström Hansson


arkitekt SAR/MSA


Jag är uppvuxen i sjöstaden Motala och har via Linköping och Göteborg landat i Bollebygd. Att mitt hjärta klappar lite extra för bebyggelse i den mindre skalan är kanske inte så konstigt.


Sommaren 1990 fick jag mitt första jobb i branschen som gymnasiepraktikant på Sonark Arkitektkontor i Linköping. Jag gick 4-årig byggteknisk linje men drömde om att bygga modeller och skrynkla skisspapper som arkitekterna gjorde. Så blev det också. Och även om det mesta modellerandet sker i datorn idag är handskissen ett viktigt komplement.


Som arkitekt har jag jobbat med många typer av projekt, men mest bostäder i olika former. Det vardagliga mötet mellan människa och arkitektur fascinerar mig - omsorg om detaljer kan spela så stor roll i någons vardagsliv: ett fönster över diskbänken med utblick mot en höstsprakande lönn, en skön bänk i lä precis där grannarna brukar stöta ihop. Ljusspel och äkta material.

Till och från skriver jag texter om arkitektur till  tidskrifter och utställningar. I ord tycker jag om att fånga ”här och nu” med alla sinnen. Den metoden också är grunden för hur jag jobbar som arkitekt: lyssnar in och läser plats, situation och noterar detaljer att jobba vidare med både invändigt och utvändigt.


Trädgård, växter och odling har blivit en livsnödvändig energikälla - att handklippa häckar är rena meditationen. Intresse och nyfikenhet gör att kunskaperna hela tiden växer och kommer med in i projekten. Insida och utsida hör ihop.


Mycket fritid har också spenderats i idrottshallar som ideell ledare inom handboll - så en klimatsmart idrottshall står förstås också på min projekt-bucketlist!